Håll i er, för här kommer en sammanfattning av de senaste 35 årens sparande. 🙂 Eftersom det är roligare att blicka framåt än bakåt, ska jag försöka formulera mig kort så att fokus framöver kan vara just framåt.

Fram till mitten av tonåren var det enbart spargrisen som gällde. Familjen hade väl inte så jättegott ställt, så att sätta av barnbidrag eller liknande var inte att tänka på. Det var först efter att jag som 16-åring råkade ut för en olycka och fick försäkringspengar för 2 % invaliditet (!) samt sveda och värk som en lite rejälare slant kunde stoppas in i sparande. På rekommendation av den lokale bankmannen placerades dessa i bankens egna Norden- och Sverigefonder. Sverigefonden har jag faktiskt kvar än idag och har dessutom fyllt på rejält med månadssparande genom åren.

Längs vägen har jag experimenterat med fler aktiefonder. Amerika har gett bra avkastning ända fram tills idag. Kina var mindre lyckad under den period jag hade pengar där. En del räntefonder och blandfonder har jag också haft under tiden jag sparat till bostad och annat.

Idag äger jag i princip bara aktiefonder och aktier, av den anledningen att jag inte har något konkret som pengarna ska användas till under en överskådlig framtid. Jag tänkte visa det aktuella innehavet i ett kommande inlägg. Ska bara komma på ett smart sätt att åskådliggöra det.