Så här ser det alltså ut på kontona idag, sammantaget. Som synes är jag en ganska bra bit på väg mot miljonen. Särskilt med tanke på att jag startade på 550 000 kr i juni 2014, då jag började intressera mig för aktier.

Men så har det ju varit otroligt goda börstider också. Jag tillhör väl dem som hoppade på aktietåget vid helt fel tid, när det snackas aktier i taxin osv. Å andra sidan har jag varit nästan fullt exponerad mot aktiefonder under ganska många år innan dess och har varit med om stora svängningar både upp och ner. Det är tack vare denna riskvilja som jag fått se pengarna växa fint den senaste tiden, men jag är självklart medveten om att det kan svänga tillbaka åt andra hållet lika snabbt. Det spelar ingen roll – jag har tid att vänta ut en lynnig börs.

Min strategi just nu är att spara minst 5 000 kronor av min lön varje månad. Dessa 5 000 sätter jag över till mitt ISK så fort lönen kommer. Blir det något kvar i slutet av månaden så för jag över även detta. När jag sparat ihop runt 25 000 kr brukar jag slå till och köpa någon av de aktier som står på bevakningslistan, under förutsättning att tajmingen känns rätt. I enstaka fall åker pengarna in i en fond istället.

Likvider. Som synes av stapeln ovan så är det just nu bara drygt 5 000 i likvider, eftersom jag köpte TeliaSonera i dippen här om veckan.

Räntor. Egentligen synonymt med likvider just nu, eftersom räntan är noll på e-sparkontot. Det känns ändå skönt att ha en slant där för snabba, oväntade kostnader som dyker upp. Kreditkort i all ära – kontanter är alltid kontanter. Fram till i oktober hade jag 50 000 placerade kr i Akelius fasträntekonto 3 år (gav 18 % ränta då placeringen löpte ut). Dessa är nu omvandlade till aktier.

Fonder. Till allra största delen aktiefonder, även om ett par av dem även har inslag av räntebärande papper. Jag månadssparade länge i fonder, men just nu köper jag alltså aktier istället.

Aktier. Tillgångsslaget som har växt ordentligt sedan 2014 då jag började. Jag kommer att presentera innehavet lite längre fram.

Övrigt. Okej, my secret shame. Under en period då jag jagade högränteplaceringar testade jag att stoppa in 10 000 kr i peer to peer-låneföretaget TrustBuddy eftersom jag var nyfiken på konceptet. Det fungerade ganska bra ett tag, men sedan märkte jag att avkastningen blev sämre och sämre. Jag stoppade utlåningen, men det tar ett tag innan man kan ta ut sina pengar efter det. Lyckades få ut cirka 1 800 kr men sedan var det tvärstopp. Och så gick bolaget i konkurs, efter att en ny ledning upptäckt “oegentligheter” i användningen av långivarnas pengar. Nu väntar jag på konkursförvaltarens  besked om hur mycket som går att få tillbaka. Troligtvis blir det inte mer än en ynka tusenlapp, som det verkar just nu. Tråkig läxa, men lärorikt och man får väl vara glad att förlusten inte blev ännu större eller att man ägde aktier i detta skräpföretag. 🙂