De senaste dagarna har jag grottat ner mig ordentligt i utdelningsbolag. Nu äger jag ju visserligen några sådana sedan innan, men nu har jag försökt gå lite mer på djupet för att verkligen hitta de där fina bolagen som ska försörja mig i framtiden.

Lättare sagt än gjort, visade det sig. Bolagen som redan idag ger hög direktavkastning är följaktligen tämligen riskfyllda. Annars är det klart att det är lockande att gå in i ett bolag som redan från år 1 ger dig 9 % direktavkastning eller mer. Även om jag är långsiktig känns det inget kul att gå in i bolag som idag direktavkastar 2-3 % och vänta på att utdelningarna ska höjas så att man efter tio år börjar komma upp i hyfsade nivåer. Fast det är så jag borde tänka, har jag förstått.

Frågan är om man ändå skulle köpa in sig i någon riktig högutdelare som känns någorlunda stabil. Enda sättet att lära sig hur de bolagen fungerar (och bli avskräckt) är väl att pröva. Följa en eller två sådana aktier och se hur de utvecklas kurs- och utdelningsmässigt i jämförelse med de bolag som spås fortsätta dela ut mer och mer i framtiden.

Hittills har jag mest kikat på svenska bolag men under helgen tänkte jag ta mig an Nordamerika. Gillar att många bolag där har kvartals- eller till och med månadsutdelning. Och att det finns betydligt fler bolag som har höjt utdelningen år efter år de senaste decennierna.