Jag följer liksom många andra intresserat hashtaggen #uppesittarkväll på Twitter. Där tipsar sparare varandra om köpvärda aktier som man kan slå till på när lönen kommer in på kontot. Själv planerar jag inga köp för tillfället, utan lägger pengarna som trillar in vid löning på hög. Och det beror inte enbart på att jag får lön den 27:e och inte den 25:e.

Min rutin ser nämligen ut så här:

  • Jag har har en stående överföring på 6 250 kr som sätts över till mitt ISK hos Avanza direkt vid lön. (Samtidigt sätter jag över en summa till mitt och sambons gemensamma konto som ska täcka lägenhetskostnader, mat, bil och så vidare.)
  • De allra flesta andra kostnader betalar jag med mitt Mastercard. Fakturan för kortköpen brukar komma runt den 10:e varje månad. Efter att ha betalat den sätter jag över det som återstår på lönekontot till ISK:t. Det kan vara allt från 0 till 9 000 kr.
  • När likviderna på ISK:t överstiger 25 000 kr gör jag ett aktieköp, oavsett hur läget på börsen ser ut för tillfället.

Denna rutin är ett bra sätt för att göra regelbundna köp utspritt över tid. Jag ser inte någon vinning med att hålla på och dutta med en massa småköp eller att försöka tajma marknaden.

När det handlar om 25 000 kr blir courtaget på en rimlig nivå och jag tvingas även tänka till lite extra inför köpet eftersom det i mina ögon mätt fortfarande är en ganska stor summa som investeras.

Och eftersom det hinner gå 2–4 månader mellan köpen så finns det gott om tid att välja ut kandidater och att följa dem under en period innan man slår till.

Nästa aktieköp ser ut att kunna bli aktuellt i oktober, så jag suger tacksamt åt mig av alla twittrares tips.