Aktiebolaget Hemmavid

Jag börjar bli lite börsskadad. Tänker allt mer på min och sambons gemensamma privatekonomi i termer av ett aktiebolag. Fast egentligen är det inte så stor skillnad? Även hemmavid handlar det ju om att driva verksamheten effektivt och att vara noga med att planera och följa upp sin ekonomi.

Aktiebolaget Hemmavid har för närvarande två kunder som betalar för diverse produkter och tjänster. Den ena är jag. Den andra är min sambo. Varje månad sätter vi in varsin summa pengar till AB Hemmavid som tar pengarna och i gengäld ger oss tak över huvudet, el, bredband, mat, försäkringar, bilresor med mera.

Den här kyliga månaden uppstod dock behov av ett nytt duntäcke, vilket det inte fanns resurser till. AB Hemmavid genomförde därmed en nyemission och ägarna tillförde villigt mer kapital, då de ansåg att duntäcket skulle höja värdet på bolaget och gynna dem själva.

Nu i slutet av månaden visade det sig dock att AB Hemmavid trots allt gjorde ett bra oktoberresultat och har gott om klirr kvar i kassan. Styrelsen behöver därmed fundera på om den ska ge en extrautdelning till ägarna eller om pengarna ska investeras i något lämpligt som kan få Hemmavid att bli en ännu bättre verksamhet.

Tanken att på allvar starta ett aktiebolag för att förvalta hushållsekonomin har roat mig i helgen. Undrar om man skulle kunna göra avdrag för representationsmiddagar och så vidare? 😉

2 kommentarer

 1. Själv brukar jag tänka på vardagliga utgifter i form av avkastning på börsen. Igår tankade jag på Statoil (Circle K) och muttrade för mig själv om deras Miles-bensin, som ska räcka 2,7% längre än “vanlig” bensin. 2,7% är ju inte så mycket tänkte jag, men sen när jag kom hem räknade jag ut vad det motsvarade i avkastning, om man tar i hänsyn till hur mycket jag och frun tankar för varje år samt vårt sparande börsen.

  De futtiga 2,7% extra procenten vi sparar in på att tanka den bensinen motsvarar 1,35% avkastning på börsen med det sparandet vi har idag. Sparar man högre belopp på börsen och kör färre mil så blir det givetvis mindre, men med våra siffror blir det avkastning motsvarande 1,35%. Ganska intressant!

  Uträkningen för säkerhets skull, jag kan ju ha tänkt fel:
  Sparande: 36000 kr
  Bensin: 18000 kr
  Sparade pengar på Miles: 0,027 * 18 000 = 486 kr.
  486 / 36000 = 0,0135 = 1,35 %

 2. bullpappret

  2016-10-31 at 20:58

  Alltid spännande att räkna på vad minskade kostnader kan ge. Köp aktier för de 486 kronorna varje år, så har du 40 000 kr extra om 30 år! 🙂 Eller kanske ännu hellre: börja cykla.
  Tack för inspirationen!

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: