Tecknar THQ Nordic

Skönt med lite lugnare börstempo den här veckan. Det var nästan för spännande förra veckan. Portföljen fortsätter stampa lite trots de fina rapporterna. Akelius-preffen har till exempel rasat en del, enligt uppgift på grund av räntebanan..?

Det börjar bli dags att handla igen också. Likviderna på ISK:t är bara några hundralappar från de 25 000 som innebär köp. Jag återkommer om detta i ett senare inlägg.

Först tänkte jag nämligen genomföra en investering via min kapitalförsäkring där jag också byggt upp lite likvider. Det handlar om börsintroduktionen av THQ Nordic eller före detta Nordic Games, som jag känner dem bättre som. Företaget verkar inom tv-spelsbranschen med fokus på att köpa upp underpresterande varumärken för att förädla dem. Inte så mycket mobilspel, utan främst till konsol och dator.

Siffror och så vidare tänker jag inte rabbla här, utan hänvisar till exempelvis Avanza. Nöjer mig med att konstatera att vinsten, tillväxten och framtidsutsikterna ser lovande ut. Istället tänkte jag lista några mer personliga anledningar till att just jag valt att teckna:

 • Jag tycker att dess vd tillika största ägare Lars Wingefors är en sann entreprenör som vågar testa nya idéer. Han har mycket lång erfarenhet av tv-spelsbranschen och att slå mynt av andras verksamheter som går dåligt.
 • Att äga ett bolag i just spelbranschen blir ett fint komplement i min portfölj. Spännande bransch i ständig förändring där en succétitel kan betyda allt (eller ge inget).
 • Kul med en “närproducerad” aktie. Företaget har faktiskt huvudkontor i Karlstad som är mina hemtrakter, vilket gör bolaget lätt att följa via de lokala medierna.

På risksidan får man väl lägga att inte allt som Wingefors rör vid blir till guld. Han köpte till exempel upp den förlusttyngda tv-spelskedjan Game och hade stora planer men fick försätta bolaget i konkurs efter ett par år.

Aktien listas på First North för 20 kr/aktie. Totalt omfattar erbjudandet tjugo miljoner aktier plus en överdelningsoption på ytterligare två. Jag har anmält mig för 1400 aktier men räknar med en ytterst liten tilldelning då det ryktas att erbjudandet blev fulltecknat efter endast två dagar. Så troligtvis tankar jag mer efter börsentrén.

Tecknar ni THQ Nordic?

9 kommentarer

 1. Sedär ja en till värmlänning. Vad trevligt:) Jag trodde jag var ensam.

  Skulle gärna teckna upp mig för THQ men minimibeloppet är lite i högsta laget tycker jag:/

  MvH Pengaregn

  • bullpappret

   2016-11-15 at 20:53

   Vi verkar vara en hel del trots allt, om än underrepresenterade i bloggosfären. 🙂

   Det uppstår säkert lägen att handla THQ även efter introduktionen. Får väl låta krutröken lägga sig först bara.

   Som herr Wingefors sa i en tidningsintervju nyligen: “Det vore väldigt kul om värmlänningarna också vill köpa aktier i företaget. För då blir kapitalet kvar i Värmland och finns det inget kapital i Värmland så finns det inget Värmland.”

 2. Tror också att det blir en liten tilldelning. Lite jobbigt att få ett fåtal och sedan sticker kursen 🙂 Tycker ändå att speltitlarna är ganska okej, jämför med PDX? Vad tycker du?

  Tror gamla THQ i USA gick i konkurs pga att Darksiders fick så dåliga försäljningssiffror. Men Wingefors verkar vara konservativ och satsar inte om det inte går att räkna hem. Så även om titlarna inte säljer jättebra så borde det inte vara all världen då det finns många fler titlar.

  • bullpappret

   2016-11-16 at 19:15

   Ja, framförallt är det bredden av olika titlar som känns bra. Det gör risken mindre än om bolaget har ett fåtal toppsäljare som plötsligt börjar gå dåligt. Sen är det alltid svårt att sia om vilket spelbolag som kommer att släppa de hetaste spelen de närmaste åren. 🙂 Men folket på THQ har ju hängt med länge och vet vad de gör, även om Wingefors själv erkänner att han inte är någon gamer. Slutligen känns det tryggt att Robur och Didner & Gerge går in tungt, tycker jag.

 3. Hejsan!
  Jag har suttit och läst på om THQ över helgen och måste säga att det ser väldigt intressant ut. Jag är dock relativt grön när det kommer till aktiehandel och därför lite funderingar. Jag missade att anmäla mig innan det var försent så planerar nu att försöka komma in efter att de noterats. Såg att du möjligtvis planerar att köpa till dig fler aktier i veckan.

  Har du några tips på hur man ska tänka om man missat anmälan och vill ta sig in i ett bolag som precis noterats? Tror du att det är en bra strategi att försöka vara med redan vid börsöppning? Tror du de första aktierna kommer säljas runt 20kr eller tror du istället man bör vänta lite tills “röken lagt sig” som du skrev?

 4. bullpappret

  2016-11-19 at 22:54

  Hej MrJonez!

  Synd att du missade introduktionen. Men det lär väl som sagt ändå inte bli särskilt många aktier per person i tilldelning för oss privatsparare.

  Om jag ska gissa så tror jag att aktien kommer att skena iväg ganska rejält första handelsdagen/dagarna. Tror även att det kommer att vara i princip omöjligt att hinna få sig aktier runt 20-lappen vid öppningen dag ett. Så därför blir min egen strategi att avvakta ett par dagar och se varåt det verkar bära hän. Jag tänker äga aktien långsiktigt, så det finns ingen idé att jaga kronor alldeles i början.

  Kanske får vi se en liknande utveckling i starten som för Paradox som introducerades i maj i år: http://sv.tinypic.com/r/2nkhuo4/9
  Fast förhoppningsvis ökar THQ:s kurva mer i slutet av x-axeln än vad Paradox gör. 😉

  Obs att ovanstående alltså bara är mina personliga, vilda gissningar. Jag är ingen expert på vare sig börsintroduktioner eller spelbolag och råder således alla att bilda sig sin egen uppfattning och ta beslut utifrån det. 🙂

  Lycka till med handlandet!

  • Det låter som en bra strategi, tack för svaret, väldigt uppskattat!

   • Hej igen!
    Skulle vilja bolla en tanke som jag har.
    THQ har ju varit väldigt uppmärksammade sista veckan, emissionen blev övertecknad redan efter två dagar enligt breakit. Det ryktas även om att de ska släppa ett spel samma dag som noteringar och min magkänsla säger att aktien kommer rusa första dagen. Du nämnde en strategi, att ha lite is i magen och vänta på att röken lagt sig. Men om det kliar för mycket i fingrarna och man inte vill vänta på röken, finns det någon potentiell möjlighet att ta sig in vid börsöppning relativt billigt?

    Det jag undrar är om jag sätter mig beredd på tisdag när börsen öppnar och försöker köpa aktier för 21kr/styck. Då erbjuder jag 5% mer än aktiernas nuvarande värde. Är det en möjlig strategi eller bör jag förkasta det helt? Vad aktien kommer handlas för under slutet av dagen har jag ingen aning om men jag gissar på över 21kr/styck (kolla på crunchfish som steg med över 100% första dagen). Tror du att man kan komma in på 21-21.5kr eller tror du den direkt kommer säljas för mycket mer än så?

    Nu blev detta lite luddigt och jag förstår att om man handlar mer långsiktigt är det ingen vits att stressa, men jag är ändå nyfiken på vad för andra alternativ som finns 🙂

    • bullpappret

     2016-11-20 at 20:43

     Hejsan! Jag förstår hur du tänker och självklart kan man alltid försöka komma in tidigt. Jag gissar dock på att den sticker mer än 5 % redan i öppningen. Det finns säkert många som lägger bud på bra mycket mer än 21 kr och då prioriteras. Då är det lätt att få panik och lägga högre och högre bud under tiden som kursen rusar uppåt utan att man kommer till avslut. Och plötsligt har man handlat sina aktier för betydligt högre pris än man tänkte från början. Det kan givetvis vara en lysande affär ändå, men kursen kan lika gärna vända ner igen efter att alla som vill in har köpt och de som är ute efter snabba pengar börjar sälja. Det är just denna osäkerhet som gör att jag själv vill vänta lite för att se varåt det verkar vara på väg.
     Alltså: du har inget att förlora på att försöka komma in billigt, så kör hårt! Men akta dig för att dras med och handla allt för dyrt. Ingen vet var aktien står när dagen är slut. 🙂

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: