Snålheten sätts på prov

Liksom många aktiesparare anser jag mig duktig på att hålla mina levnadskostnader på en låg nivå. Jag sparar som minst 6 250 kr av min lön varje månad (stående överföring från lönekontot till mitt Avanza ISK). Oftast blir det ytterligare 2 000-6 000 kr sparat per månad beroende på hur mycket jag spenderar i övrigt.

Jag sätter också av en tusenlapp till ett resesparkonto då och då, vilket gör att jag och min sambo brukar åka ner till solen en vecka om året. Då och då tar vi också en weekend i någon storstad, antingen i Sverige eller någonstans i Europa. Dessa “utsvävningar” har jag inga som helst problem med.

Men nu har ett gäng kompisar inklusive min sambo fått för sig att göra en sån där “once-in-a-lifetime”-resa. Tanken är att resa runt två veckor i en annan världsdel och upptäcka flera olika länder och platser. Prislappen ligger på nära 40 000 kr. Här någonstans känner jag att snålheten börjar kicka in. Jag skulle inte ha några problem med att få fram detta belopp om jag verkligen skulle vilja åka. Troligtvis skulle jag inte ens behöva nalla av aktier eller fonder, utan kunna använda buffertkonto och månadssparande. Men då blir det givetvis inga nya aktier inhandlade under den perioden.

Så frågan är då alltså: Vad skulle ge mig mest behållning? Att utöka mitt sparande med ytterligare 40 000 kr, vilket i sin tur leder till ännu mer avkastning resten av livet, eller att följa med på denna resa och alla häftiga upplevelser och fina minnen den skulle ge mig? Den spontana tanken är att resan är alldeles för dyr. Men blir man verkligen lyckligare av att sitta hemma i soffan och handla aktier samtidigt som ens vänner är ute i världen och lever livet?

Bullpappret har fått en del att fundera på.

14 kommentarer

 1. Tycker du ska unna dig en once-in-a-lifetimeresa. Har gjort ett par sådana själv och det har man råd med utan att göra allt för mycket avkall på sparande. Dessutom är du redan miljonär och har kommit en bra bit på vägen.

 2. bullpappret

  2017-01-08 at 21:30

  Tack för goda råd! Jag har verkligen velat fram och tillbaka i den här frågan. Man vet väl inte om man tagit rätt beslut förrän i efterhand, antar jag. En sådan resa kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dö’trist och tråkig och alldeles… alldeles underbar.

 3. Jag tycker också att resan låter för grym för att låta bli. 🙂 Kostnaden för mig med familj för en All Inclusive-vecka brukar gå på typ 35-40 tusen. Passa på medans du kan unna dig själv denna typen av resa. Jag själv har ingen möjlighet förrän om ca 10 år när minstingen är 14. ( Då är jag 41).

  • bullpappret

   2017-01-09 at 20:58

   Jisses. Tur att jag inte har några kalvar… 🙂 Jag skulle nog ändå hellre nöja mig med en resa i 10-tusenkronorsklassen och spara 30 som på sikt leder till att jag kan resa ännu oftare i framtiden. Om jag lever och har hälsan, vill säga…

 4. Unna dig resa. Kan garantera att det är den du minns och gläds åt på din dödsbädd, inte ännu en sparad krona eller tre extra timmar på kontoret. Vänner och minnen är det som bygger lycka, pengar kan möjligtvis bygga trygghet. YOLO

  //VectoPix

  • bullpappret

   2017-01-09 at 21:00

   Jag tycker absolut att man ska unna sig upplevelser. Problemet är väl att jag skulle få minst lika fina minnen av två veckors camping ute i skogen, till en bråkdel av priset.

 5. Jag är 53 år och här har det alltid varit spara och köper hellre grejer från min makes sida , vi kan åka sen… tyvärr kan jag bara säga. Jag blev kronisk sjuk 38 år och orkade inte med några resor på många år och rehab och att få det att flytta på med familj tog all kraft. Passa på att res säger jag du har en sparad pott. Man har inte samma ork som när man är ung. Du hinner spara mer framöver. Men det måste vara goa vänner och resmålet måste ju passa dig.

  • bullpappret

   2017-01-09 at 21:02

   Tack för värdefull input i frågan. Jag brukar tänka att om jag sparar nu, så kan jag unna mig desto mer i framtiden. Men precis som du skriver så vet man heller aldrig hur länge man lever och har hälsan.

 6. Skitläge!
  Jag skulle tänka så här:
  1) Är detta i konflikt med några andra mål än att spara?
  2) Men om alla ska med så kanske det går att diskutera lite kring målsättning och kostnad.

  Jag tycker 1) är viktigast. Är det bara en ekonomisk fråga och du har råd så är det en helt annan fråga än det är om du ska använda pengar och tid till något annat.

  • bullpappret

   2017-01-09 at 21:05

   Jag skulle nog inte ha några problem att spendera 40 000 kr på något jag verkligen vill. Men då ska det helst vara något mer bestående. Som handpenning på en sommarstuga eller något annat jag kan ha glädje av mer varaktigt än två veckor. Tänk om resan blir en besvikelse? Magsjuka och skavsår…

 7. Om du inte är supertaggad på att resa till destinationen så ska du definitivt avstå. Jag har varit både på långa all-inclusive resor och harvat runt med en ryggsäck och en sak är säker, det är inte prislappen som avgör hur bra resan blir.

  Fundera på vad du helst vill göra med semestern och var i världen du vill åka, lägg pengarna på det istället. Om du verkligen vill se dessa länder genom guider och uppstyrt resande så får du säkert valuta för pengarna. Om det är andra länder eller resformer som lockar så är det bara att avstå.

  • bullpappret

   2017-01-11 at 19:34

   Förnuftiga argument tycker jag! Just nu lockar lugn och ro mer än att flänga runt med flyg och tåg genom land och rike. Tror jag.

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: