Bankbyte

Uppstädningen bland mina banker och konton fortsätter. Efter att ha varit ihop med Swedbank hela livet har vi nu gjort slut. Delvis beroende på att de var för snåla med att pruta på bolåneräntan vid vårt senaste telefonsamtal. Min nya bankfamilj ser ut så här:

SBAB
Får ta över våra bolån från Swedbank eftersom de hade bäst deal.

Icabanken
Får ta över mitt lönekonto och privata buffertsparande från Swedbank. På Icabanken har sambon och jag sedan tidigare våra gemensamma betalkort, matkonto och buffertsparande. Onödigt att betala för flera olika kort och internetbanker.

Avanza
Får ta över mina Roburfonder från Swedbank. Därmed blir allt mitt aktie- och aktiefondsparande samlat på samma ställe, vilket känns skönt. Hädanefter behöver jag bara logga in på ett ställe för att få en överblick över allt aktiesparande.

Tanken är att sälja av ytterligare lite Roburfonder på sikt. Känner t.ex. inget behov av Sverigefonden längre, nu när jag äger så pass många olika svenska aktier på egen hand.

8 kommentarer

 1. Hej,

  Jag har också Swedbank med bolån och blev lite missnöjd senaste villkorsändringen, då dom höjde mig 0,2%. Utan att veta några andra detaljer hur mycket skilde SBAB och Swedbank åt?

  • bullpappret

   2017-01-18 at 17:56

   Nej Swedbank har blivit riktigt stela. Har alltid gått att komma fram till en bra nivå tidigare. Nu band vi räntan i två år och då lade sig SBAB 0,42 %-enheter lägre än Swedbank.

 2. Hej!

  Förstår förändringen, hade gjort samma sak vid denna stelbenta behandling. Man känner sig lurad när man haft samma bank alltid men inte blir premierad alls för det. Kunde tyvärr inte gå över till SBAB pga att de erbjöd mig värdelös ränta om jag ville binda och ja jag är en sån där udda 😉 som gillar och binda lite olika löptider.

  Men måste kännas bra att ha tagit steget! Grattis

  //OlaSlayer

  • bullpappret

   2017-01-18 at 17:58

   Ja, helt plötsligt känns det som att jag inte får några fördelar trots att jag haft sparande, lån och allehanda andra tjänster hos dem hela livet. Har själv haft olika löptider på bolånen tidigare men nu är vi nere i så pass lågt totalbelopp att det inte känns lika relevant längre.

 3. Tycker att det låter som en riktigt bra plan och tack för din upplysning!

  Börjar själv bli lite irriterad över den avgift som Swedbank tar för mitt bankkort. Byter jag till något annat kreditkort så tror jag att det däremot kostar en slant att ta ut pengar, än fast man inte behöver göra det så ofta.

  Hur har du det nu när du tar ut pengar? Kostar ditt kort något eller vad har du för något där? 🙂

  • bullpappret

   2017-01-18 at 18:16

   Intressant att höra att det är fler som är lite irriterade. Jag har hittills haft ett kort som kallas “Visa 2” hos Swedbank. Det kostar i alla fall bara 50 kr/år och då har man 10 fria uttag om året vilket faktiskt räckt gott och väl för mig då jag ytterst sällan använder kontanter. Men nu försvinner detta kort.

   Jag och sambon har även varsitt bankkort kopplat till vårt gemensamma konto hos Icabanken. Detta kostar 25 kr/månad vilket är en lite störande kostnad. Hittills har det varit ganska fördelaktigt när vi varit ute och rest, dvs tagit ut pengar och betalat utomlands. Men nu har ju tyvärr även Icabanken infört valutaväxlingspåslag.

   Slutligen har jag också ett kreditkort via SJ som jag betalar merparten av mina privata inköp med. Då får jag även en gratis tågresa då och då vilket kan vara användbart. Hittills har det varit gratis att ha kortet om man är på “svart nivå”, men nu ska det också börja kosta pengar tydligen.

   Svår att hitta bra betalkort nu för tiden! RikaTillsammans gjorde en intressant sammanställning i slutet av förra året: https://rikatillsammans.se/2016/09/10/de-basta-bank-och-kreditkorten-2016-och-en-bubblare/

 4. Helt rätt! Jag är förvisso fortfarande kund i Handelsbanken med gammalt VP-konto och lönekonto men det är mest eftersom de har en väl fungerande internetbank som är gratis och fortfarande erbjuder gratis kontantuttag i vissa kontor vilket är viktigt för en utlandssvensk. Den dagen de upphör med kontantuttag kommer jag flytta över alla mina aktier till Avanza och samla alla övriga affärer i den lokala småbank som ger föredömlig service och god ränta på sparkontot (bättre än vad Avanzas partners erbjuder i rörlig ränta).

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: