Dags att sätta punkt för Trustbuddy?

Jag blev precis påmind om mitt sämsta investeringsförsök. Nämligen att låna ut pengar via peer-to-peer-långivaren med det ironiska namnet “Trustbuddy”.

Hann inte dra mig ur i tid

I början verkade allt bra. Ränta trillade in på kontot och första året blev det en fin avkastning. Sedan dalade det. Och dalade. Tills jag började fatta misstankar och försökte dra mig ur. Tyvärr kunde man bara stoppa långivningen – att ta ut pengar krävde att man väntade på låntagarnas återbetalningar. Om man inte ville förlora all ränta alltså.

Konkursen ett faktum

Med facit i hand hade det varit bättre att ta ut rasket på en gång och gå miste om räntevinsten. För strax upptäcktes det att Trustbuddys ledning använt långivarnas pengar på ett minst sagt flexibelt sätt. Och kort efter det var Trustbuddy i konkurs.

Investerare tog över indrivningen

Konkursförvaltaren har kliat sitt hår både en och tusen gånger för att reda ut hur långivarnas pengar, som egentligen inte tillhör Trustbuddy, ska hanteras i konkursboet. Det hela slutade med att en grupp norska investerare tog över taktpinnen. Genom att samla in fullmakter från långivare och anlita ett eget inkassobolag har de under de senaste åren försökt driva in återstående skulder för att långivarna ska kunna få tillbaka det som går.

Nästan 10 000 kr kvar i utstående lån

Idag kom det i alla fall ett mejl med ett erbjudande från den norska investerargruppen. Vi som har lånat ut mindre summor erbjuds att sälja våra skulder till övriga långivare. Det har sedan tidigare varit klart att jag har 1270 kr att hämta ur konkursboet. Samtidigt har jag 9 849 kr kvar i utstående lån, som nu alltså håller på att drivas in. Faktum är dock att det är en väldigt dålig lånestock som Trustbuddy lämnat efter sig, så hur mycket (eller lite) som går att inbringa i slutändan är tämligen osäkert.

Erbjuds tio procent

Dagens erbjudande innebär att man kan sälja sina utstående lån för 10 % av värdet och få en utbetalning relativt snart. Inkassobolaget räknar annars med att det tar minst tre år innan de har drivit in pengar så att man skulle kunna få motsvarande summa utbetald.

Slutkalkyl för Bullpappret

I mitt fall skulle den förhatliga Trustbuddy-historian i så fall sluta så här:

Utlånat belopp: 10 000 kr
Pengar jag hann ta ut innan konkursen: 1 800 kr
Garanterad återbetalning: 1 270 kr
Försäljning av utstående lån till rabatt: 985 kr

Totalt sett får jag alltså tillbaka 4 055 kr och gör en förlust på nära 6 000 kr.

Min spontana tanke är att acceptera erbjudandet, gå vidare och glömma att jag någonsin investerade i Trustbuddy.

Hur hade du som läser gjort?

4 kommentarer

 1. Tråkigt att höra. Visste inte att Trust Buddy gått i konken. Har du funderat något på Lendify?

  • Bullpappret

   2017-03-13 at 15:18

   Hej KtM! Kul att höra från dig – hoppas att allt går bra. Det dröjer nog innan jag kommer att engagera mig i något peer-to-peer-företag igen. Som Utlandsutdelaren kommenterade på Aktiepappas inlägg nedan: “Köper hellre lite lagom långa innehav i enfastighetsaktier med motsvarande utdelningsnivå.”

 2. Jag hade tagit förlusten och försökt förtränga det hela fortast möjligt! Sen vet jag inte om det här beror på peer-to-peer eller om det da facto beror på att just Trustbuddy var ett skitföretag lett av skitmänniskor? Jag har skrivit lite om Lendify som Kronan nämner här ovan men jag har inte investerat där. Och kommer sannolikt inte göra det heller men det var lite rolig läsning när jag läste på om dem faktiskt.

  http://aktiepappa.blogspot.se/2017/01/vad-ar-lendify.html

  • Bullpappret

   2017-03-13 at 15:14

   Hej Aktiepappa! Kul att du belyser ämnet peer-to-peer-utlåning. Det är i grund och botten en bra tanke, men själv kommer jag inte att investera i den typen av verksamhet något mer. Eftersom man inte har insyn i hur utlåningsplattformen fungerar till fullo, så blir det för komplext att hålla koll på vems tillgångar som är vems om systemet kollapsar som i TrustBuddy-fallet. Att ta den här typen av lån är nog sista utvägen för många, vilket gör att det är väldigt betalningssvaga kunder som lånar av en. Det visade sig åtminstone vara så i fallet Trustbuddy – det var en väldigt dålig lånestock som konkursboet fick ta sig an.

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: