Utdelningar, emissioner, bortgångar och lite terror

Jag har inte hunnit blogga så mycket som jag hade önskat de senaste veckorna, men här kommer i alla fall några snabba uppdateringar och tankar:

Utdelningssäsongen igång

Skönt när “gratispengarna” trillar in gång på gång. Just nu är det dock flera av mina aktier som passerat x-dagen men inte delat ut än, vilket får portföljen att sjunka ihop lite.

Färgstarka profiler borta

Jag saknar Tomas Linnala på Twitter och i podden. Nyheten om hans bortgång kom oväntat och gjorde mig riktigt ledsen. En jordnära och filosofisk person med behaglig poddröst.

Minns när jag frågade honom hur han firade sin första ihopsparade miljon. Fick ett svar i klassisk Tomas-stil. Och har faktiskt köpt böcker på sistone. Vila i frid Tomas!

En annan färgstark profil som lämnat oss är Aktiestinsen. Han var åtminstone 101 år gammal, så det var inte lika överraskande men likväl tråkigt. En sann förebild för oss sparare som jobbat oss från noll och upp till miljonbelopp. Jag har läst om hans historia ett flertal gånger och sett YouTube-klipp där han berättat om sin resa. Tack för all inspiration och vila i frid du också!

Emission i BrainCool

I mitt förhoppningsbolag BrainCool, som verkar inom medicinsk kylning, händer det grejer. Först handelsstoppades aktien efter en nyhet om marknadsgodkännande för en av bolagets produkter i Australien.  Aktien gick upp 7 % innan BrainCool och Aktietorget beslutade om handelsstopp eftersom nyheten läckt ut bakvägen. Aktien fortsatte ytterligare 7 % upp när handeln återupptogs dagen efter. Därefter kom en nyhet om företrädesemission till ett betydligt lägre pris än aktuell kurs och aktien störtdök som mest 30 %.

Spännande och lärorikt att följa hur en aktie beter sig i sådana här situationer, men ganska dyrt också… Som tur är så är det mitt minsta innehav som låg runt 15 000 kr (innan störtdykningen).

“Sverige under attack”

Lastbilsmassakern i Stockholm är så klart jättehemsk och så vidare. Men jag tycker nog att de som skapade störst panik och rädsla i Sverige efteråt var vi själva. Kan inte alla bara sansa sig och reagera förnuftigt? Måste alla tv- och radiokanaler sända krisbudskap dygnet runt och ställa in allt annat? Måste varenda person byta profilbild på Facebook, skrika “pray for Sweden” och så vidare?

Själv valde jag att leva vidare mitt liv som vanligt – att gå runt och vara rädd och orolig är ju precis vad terrorismen vill. En parentes är väl att börsen verkade tänka på samma sätt som jag, alltså brydde sig inte särskilt mycket om nyheten.

Sparandet rullar på enligt plan

Jag har precis uppdaterat bilden över mina sparmål för 2017. Jag ligger någorlunda i fas, men lär troligtvis inte nå mitt utdelningsmål  eftersom jag inte hinner köpa fler aktier innan utdelningssäsongen är över.

3 kommentarer

  1. Skulle vara riktigt intressant att läsa mer om Aktiestinsen. Verkar ha varit en man som satt stor prägel i den svenska aktievärlden. Enbart hört talas om honom via programmet Guldfeber av Erik och Mackan tidigare 🙂

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: