Någon gång ska man väl vara med om sin första nyemission också. Jag klarade mig ganska länge ändå – det har tagit nästan tre år av aktiesparande innan det är dags.

Bolaget det handlar om är BrainCool. Ett medtechbolag som, precis som namnet skvallrar om,  jobbar med produkter inom kylning av framförallt hjärnan. De har flera olika studier med flera olika produkter på gång och närmar sig marknadslansering i ett flertal länder. Men det går långsamt och nu har bolaget bestämt sig för att ta in ordentligt med pengar – upp till 58 miljoner – för att säkra den fortsatta finansieringen. Detta sker alltså via en företrädesemission.

Idag 9 maj handlas aktien exklusive rätt att erhålla teckningsrätter. Man får en teckningsrätt per ägd aktie. Två teckningsrätter ger rätt att teckna en ny aktie till priset av 5 kronor.  Så om jag har förstått det rätt så får alltså jag, som äger 1640 aktier i BrainCool, äran att teckna 820 nya aktier till summan av 4100 kr. Om jag inte säljer teckningsrätterna alltså.

Men har man gett sig in i leken så får man väl fullfölja. Aktien har redan rasat 50 % i år. Med gott om nytt kapital i kassan hoppas jag att BrainCool lyckas upprätta stabilitet och kan fokusera på att komma ut på marknaden med sina produkter, så att de börjar tjäna pengar.