Gå ur kyrkan och spara pengar?

De flesta sparnördar är duktiga på att kapa sina kostnader. Själv känner jag att jag har nått gränsen där jag inte har så mycket mer att spara in på, utan att det skulle drabba min livskvalitet väsentligt. En “utgift” återstår dock: avgiften till Svenska kyrkan. Om jag gick ur kyrkan skulle jag spara mellan 4 000–5 000 kronor om året.

Skulle det vara värt det? Tja, jag har inga känslomässiga eller ideologiska band som hindrar mig. Jag tycker att de gör många fina saker för samhället, men det finns det andra organisationer som också gör och som jag eventuellt hellre skulle låta mina pengar gå till.

Jag rådfrågade mina twitterföljare om hur de har gjort. De som följer mig är framförallt aktieintresserade män i olika åldrar och med olika mycket sparerfarenhet. Av de som svarade var det faktiskt fler som hade lämnat kyrkan än som var kvar.

Anledningen till att man lämnar kan så klart vara en kombination av ekonomiska och ideologiska skäl. Men jag tyckte ändå att det var intressant att låta folk ta ställning till varför de valt att lämna. Som synes så väger det ekonomiska skälet tyngst.

Jag får fundera vidare på detta. Hur tänker du som läser detta blogginlägg om kyrkans vara eller icke vara?

2 kommentarer

 1. Riktigt intressant läsning 🙂 Tror att anledning till att många är kvar faktiskt är p.g.a. ren lathet. Mig inkluderat.

  Slänger med detta inlägg i min veckorapport. Ha det bäst!

  • Bullpappret

   2017-08-06 at 20:56

   Så kan det säkert vara. Det som hindrar mig mest är nog att jag tycker att många kyrkor är väldigt vackra och bevaransvärda. Gillar att kika in i kyrkor när jag är ute och reser till exempel. Skulle inte känna mig lika välkommen om jag gick ur, tror jag. ☺️ Plus att de som sagt gör fina insatser för utsatta och ensamma människor.

   Tack för länkningen! Ha det fint du med. 😊

Kommentera

© 2017 Bullpappret

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: